Home Eten & Drinken Doozo – de Gezonde en Evenwichtige Maaltijdbox

Doozo – de Gezonde en Evenwichtige Maaltijdbox

Doozo - de Gezonde en Evenwichtige Maaltijdbox

Deel deze tip : Facebooktwitterpinterest

In onze nieuwe artikelenreeks rond aan huis geleverde maaltijdboxen focussen we in eerste instantie op DOOZO, dat de slagzin ‘every day good food’ ook daadwerkelijk in de praktijk brengt.


Filosofie van Doozo

Doozo is ontstaan vanuit de overtuiging dat het mogelijk is om op een evenwichtige, gezonde, efficiënte, gezellige, maar ook verantwoordelijke manier te genieten van eten.

De gezichten en initiatiefnemers achter Doozo zijn Catherine Van Durme en de bekende groentenkok Frank Fol. Voordat Doozo op de markt werd losgelaten, werkten Catherine en Frank reeds samen rond gezonde voeding. Ze verzorgden toen kookworkshops met langdurig zieke kinderen in zowat alle ziekenhuizen van het land.

Uit de Doozoblog – een interessante én aan te raden sectie op de Doozo website – blijkt de passie van Catherine voor gezonde voeding. Dat ze in Frank Fol (bekend van de ‘Denk groenten, Denk fruit’ filosofie) een perfecte partner voor het Doozo project heeft gevonden, is dan ook logisch – vanuit de wetenschap dat de ex-chef van de Sire Pynnock bekend staat als dé groentenkok bij uitstek, tevens auteur van diverse boeken rond evenwichtige voeding. Alle Doozo-receptjes dragen dan ook de signatuur van deze kok.

Doozo: een Eigen Gezicht

Doozo profileerde zich direct op de markt met een eigen gezicht.

Zo verzet Doozo zich overduidelijk tegen de huidige wegwerpmaatschappij. Daarom wordt doorgedreven gestreefd naar de juiste dosering en selectie van ingrediënten, waarbij rekening wordt gehouden met seizoensgebonden opportuniteiten én een minimale reistijd van de ingrediënten.

Tevens spelen groenten een heel belangrijke rol in de samenstelling van de Doozo zak. Gemiddeld omvat elke maaltijd minstens 250 gram groenten per persoon.

Bovendien mikt Doozo ook op specifieke doelgroepen. Naast de basis Doozo zak is er een glutenvrije zak, een lactosevrije zak, een gluten- en lactosevrije zak en een diabetes zak. Diëtiste Evelyne De Wit volgt de samenstelling van de zakken van nabij op.

Eén en ander staat garant voor een perfecte prijs- en kwaliteitsverhouding. Als extra sausje garandeert Doozo ook een leuke kookervaring voor wie met de receptjes aan de slag gaat. In bepaalde gevallen is het uitwerken van de maaltijden een uitdaging, maar de voldoening achteraf is dan ook des te groter.

Alle maaltijden zijn tevens uitgetest bij kinderen, en alle ingrediënten zijn dagvers verpakt en kunnen tenminste tot en met vrijdagavond bereid worden.

Doozo: Praktisch

Een Doozo zak kan worden besteld tot en met dinsdag. Levering gebeurt de volgende maandag tussen 17.30u en 22.30u. Het uur wordt op vrijdag via e-mail doorgegeven. In deze mail wordt ook vermeld welke extra ingrediënten je wordt geacht in huis te hebben om de maaltijden te kunnen prepareren.

Een Doozo zak voor 2 personen kost € 72 en omvat 4 maaltijden (waaronder 1 dag veggie) – de speciale zakken (glutenvrij / diabetici / lactose intolerantie) kosten € 84. Er kan besteld worden tot 6 personen, waarbij uiteraard het tarief per persoon evenredig afneemt.

Een seizoensfruitmand van 4 tot 5 kg kan extra besteld worden. Dat geldt ook voor 7 soorten légumaise (gezonde sauzen als alternatief voor mayonaise en dressings). Aan elke nieuwe klant schenkt Doozo overigens 2 légumaises.

Bij bestelling kies je voor een éénmalige levering of een levering van 2, 3 of 4 opeenvolgende weken. Je zit dus niet vast aan een abonnementsformule en kunt rustig kennis maken met het Doozo systeem.

Betaling gebeurt via het beveiligde OGONE platform.

Nog interessant: uit de verschillende mogelijkheden kan je ook een geschenkbon kiezen. Hiermee laat je je vrienden of familie genieten van al het lekkers en gezonds dat Doozo te bieden heeft.

Doozo levert in een groot deel van Vlaanderen en Brussel (op de homepage van de Doozo website kan je checken of er in jouw gemeente geleverd kan worden).

Onze Ervaring met Doozo

Op basis van al het goed wat ons reeds over Doozo ter ore kwam, hebben we beslist om zelf de proef op de som te nemen. We bestelden een basispakket van 4 maaltijden voor 2 personen.

Zoals aangekondigd ontvingen we op vrijdag een mail met het voorziene leveringsuur van de Doozo zak door Bubble Post (tussen 18:35 en 19:35), inclusief een Track & Trace mogelijkheid. Even tevoren hadden we reeds een lijst ontvangen met benodigde ingrediënten uit de eigen keuken:

Voor iedereen :

 • zeezout
 • zwarte peper van de molen
 • cayennepeper
 • olijfolie
 • 1 groentebouillonblokje
 • 1 laurierblad
 • panko of paneermeel
 • zachte paprikapoeder
 • mosterd

Extra voor 2 en 3 personen :

 • 2 eieren
 • koolzaadolie
 • hazelnotenolie
 • sherryazijn of appelazijn

Dezelfde mail omvatte een link naar het menu voor de week erop. Slim bekeken, en een goede manier om een routine te houden in de bestellingen.

Op maandag volgde om 16:05 een SMS van Bubble Post waarbij het leveringsuur werd bevestigd. Stipt binnen het genoemde tijdsblok werd de rijkelijk gevulde Doozo zak via gekoeld transport geleverd, waarbij inderdaad de grote hoeveelheid groenten en de versheid van de geleverde ingrediënten opviel. Een handig verpakt receptenbundeltje omvatte tevens een informatiekaart met daarop een ideale volgorde voor het bereiden van de maaltijden.

a
De aangeboden maaltijden staan hieronder vermeld, inclusief enkele fotootjes van het bereidingsproces en/of het eindresultaat. Opvallend, en eerder uitzonderlijk als je het archief van de Doozo maaltijden bekijkt, is dat tijdens onze testweek slechts 2 van de 4 maaltijden vis of vlees bevatten. Het – overigens delicieus – receptje met geitenkaas op de vierde dag werd dus als vlees- of visvervanger aanzien. Iets wat ons overigens totaal niet stoorde.

Risotto met spinazie, citroengras en gestoomde kabeljauw

11a

Gratin van bloemkool met stoemp van kippengehakt

recept-2  

Champignon stroganoff

recept-3 

Groentesalade met gegrilde geitenkaas

recept-4 

Door de ruime hoeveelheden laat het concept voldoende ruimte voor wat persoonlijk experimenteerwerk, mocht je dat wensen.

Alle gerechten kostten ons ongeveer een half uurtje tijd om te bereiden.

Een bijzondere ontdekking was voor ons de légumaise, een mayonaise-alternatief op basis van groenten.

Doozo – Besluit

Doozo, overigens Japans voor alstublieft, is een speler binnen de markt der maaltijdboxen die eruit springt door zijn persoonlijkheid en eigen karakter. Doozo zet volop in op gezonde recepten met véél groenten, ook voor specifieke doelgroepen. Door te focussen op kwaliteit en gezondheid is het enige minpunt van Doozo – de iets duurdere kostprijs – meteen ook makkelijker verteerbaar. Wij raden iedereen dan ook aan om minstens éénmaal uit te testen wat Doozo te bieden heeft. Wedden dat je in drukke of ongeïnspireerde weken regelmatig naar deze gezonde oplossing teruggrijpt?

Score voor diverse criteria
Levering
Samenstelling
Uitleg en Receptuur
Prijs-Kwaliteit
Aaron is zonder enige twijfel de playboy van de redactie. Deze vrijgezel houdt van een goed glas bier of wijn en een lekkere maaltijd. En van feestjes is deze jonge dertiger nooit weg te slaan…
Heb je een goede tip rond kwalitatieve vrijetijdsbesteding ?

Reageer op deze tip

Plaats hier je reactie