Home Concerten & Events Flanders Fields – Eindbestemming Poperinge : Ijzersterke Première

Flanders Fields – Eindbestemming Poperinge : Ijzersterke Première

Flanders Fields - Eindbestemming Poperinge

Deel deze tip : Facebooktwitterpinterest

Sinds 14 mei – en dit tot half juni – is de Britse militaire begraafplaats Lijssenthoek in Poperinge het serene toneel voor een intiem theaterstuk over de Eerste Wereldoorlog. De voorstelling ‘Flanders Fields – Eindbestemming Poperinge’ kwam er op vraag van de Stad Poperinge en met steun van Toerisme Vlaanderen. Music Hall is de producent, het script is van Willem Wallyn en Maliboe, en Indra Siera neemt de regie op zich.

Dat het hier een topproductie betreft, bleek op de première-avond, waar pers én genodigden unaniem vol lof waren over het geboden spektakel. Gezien het beperkt aantal voorstellingen, de intimistische setting én de sterk lopende voorverkoop, wacht je best niet té lang met het aanschaffen van tickets voor deze voorstelling.

Een productie op een Brits militair kerkhof : menige aanwezige op de première-avond kon zich vooraf moeilijk een beeld vormen hoe dit praktisch zou worden aangepakt. De oplossing bestond uit de bouw van een tijdelijk theater dat op twee weken tijd werd opgebouwd (inclusief podium, tribune, backstage en filmscherm) en de bezoekers – precies door zijn locatie en inplanting – een perfect decor biedt voor deze voorstelling.

De locatie Lijssenthoek Military Cemetery werd niet zonder reden uitgekozen. Eerst en vooral was er de vraag van de Schepen voor Toerisme (Jurgen Vanlerberghe) van de stad Poperinge aan Geert Allaert (CEO van Music Hall én vroeger op internaat in Poperinge), maar daarnaast was deze specifieke begraafplaats gewoonweg dé ideale locatie: Lijssenthoek is immers de grootste hospitaalbegraafplaats van de Ieperboog. Op deze site rusten bijna 11.000 slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Het is bovendien een multiculturele begraafplaats, waar mensen van dertig nationaliteiten begraven zijn: Britse soldaten, maar ook slachtoffers uit onder meer Frankrijk, Duitsland en zelfs China. En om het plaatje compleet te maken: hier ligt – tussen de duizenden graven van soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek sneuvelden – één vrouw begraven: verpleegster Nellie Spindler.

Zij vormt dan ook de rode draad doorheen deze voorstelling, net als het personage van de toneelschrijver Pieter (vertolkt door Steve Aernouts) die de verhalen van 5 op Lijssenthoek begraven soldaten – waaronder dat van Nellie Spindler (vertolkt door Eve Van Avermaet) – weer tot leven brengt. Hun zielen blijken nooit rust te hebben gevonden en proberen weer met zichzelf in het reine te komen. Zo krijgen de witgekalkte graven – op deze begraafplaats, bij wijze van metafoor voor alle militaire begraafplaatsen ter wereld – plots een menselijk gezicht, en worden de toeschouwers 75 minuten lang meegesleurd in de gruwel van de Eerste Wereldoorlog. Na de voorstelling bekijk je deze militaire begraafplaats gegarandeerd met andere ogen.

Dat we de gesneuvelden leren kennen op de exacte plek waar ze aan hun einde kwamen, op een locatie die de Eerste Wereldoorlog haast tastbaar maakt, zorgt voor een unieke ervaring. Bovendien wordt heel clever gebruik gemaakt van filmbeelden én van foto’s om de sfeer van de oorlog op te roepen. Eén en ander  maakt van ‘Flanders Fields, Eindbestemming Poperinge’ een aangrijpende belevenis met verschillende lagen, die jong én oud kan bekoren.

Uiteraard kan je niet om de oorlogsellende aan het front heen, maar deze voorstelling wil ook de kameraadschap belichten, en de ontsnappingsmogelijkheden die het evacuatiehospitaal bood. Zelfs een romantische toets ontbreekt niet. Deze positieve noot blijft tot het bittere einde nazinderen doorheen de productie.

In de cast herkennen we verder o.m. Steph Goossens (Thuis, Fata Morgana), Tristan Versteven (De Ridder, Flikken), Lander Depoortere (Kamiel in de musical 14-18) en Joke De Bruyn (Crème de la Crème, Kinderen van Dewindt). De hele (opvallend jonge) cast én productieploeg werden op de première-avond alvast met een lange staande ovatie beloond. Een speciale vermelding voor de prachtige muziek van de hand van Matt Dunkley én voor het kostuum- en decorontwerp van Joris van Veldhoven is zeker ook op zijn plaats.

De productie kostte ruim anderhalf miljoen euro en mikt zowel op scholen als op individuele bezoekers.

Praktische Informatie

Lijssenthoek Military Cemetery, Poperinge

  • Nog t.e.m. 14/06/2015
  • Speelschema vind je hier
  • Info & tickets op Sherpa.be of 0900 69 900 (max €0,5/min)

Foto’s van de première-avond vind je hieronder.

a

Score voor diverse criteria
Flanders Fields - Eindbestemming Poperinge
Joke is het prototype van de jeugdige vrijgezel: steeds iets om handen, uiterst sportief, actief in diverse verenigingen, vertrouwd met alle werelddelen, en een experte op het vlak van social media. Haar sportieve levensstijl compenseert ze met een (on)gezonde interesse voor fastfood.
Heb je een goede tip rond kwalitatieve vrijetijdsbesteding ?

1 reactie

  1. Wij gaan er volgende zaterdag (23/05) naartoe. Zéér benieuwd, nu nog meer na het lezen van deze voorbeschouwing.

Plaats hier je reactie